Äänen ja terveysteknologian risteyksessä
Terveydenhuolto kohtaa jatkuvasti uusia haasteita, kun väestön ikääntyminen, resurssipula ja hoidon kysynnän kasvu lisäävät painetta järjestelmälle. Samaan aikaan teknologiset innovaatiot tarjoavat lupaavia mahdollisuuksia vastata näihin haasteisiin. Itä-Suomen yliopiston Kuulolaakso-hanke ja yritysten sekä Kuopio Healthin yhteistyö ovat esimerkkejä siitä, kuinka ääni- ja terveysteknologian yhdistäminen voi tuoda uusia ratkaisuja terveydenhuollon kentälle.
Yli 480 miljoonaa ihmistä kärsii kuulonalenemasta, ja määrä kasvaa väestön ikääntyessä yli 900 miljoonaan vuoteen 2050 mennessä, aiheuttaen merkittäviä yhteiskunnallisia kustannuksia, kuten dementiariskin kasvua ja sosiaalista eristäytymistä. Kuuloteknologian markkina kasvaa nopeasti, mutta Suomessa vain 200 000 kuulonalenemasta kärsivää saa kuntoutusta, mikä lisää terveydenhuollon kuormitusta. Henkilöstöpula ja hoitovaje edellyttävät teknologisia innovaatioita, jotka voivat tehostaa hoitoa, parantaa palvelun saavutettavuutta ja kehittää kuulokojeteknologiaa vastaamaan paremmin potilaiden tarpeisiin.
Kuulolaakso-hanke – innovaatioita kuulonhuoltoon
Kuulolaakso-hanke on osa Itä-Suomen yliopiston kuulonhuollon innovaatioekosysteemiä, ja sen tavoitteena on parantaa kuulonhuollon palveluita uusilla teknologisilla ratkaisuilla. Hankkeessa kehitetään uusia diagnostiikkamenetelmiä ja kuulokojeita, jotka perustuvat uusimpaan tutkimukseen ja teknologiaan tukemaan yksilöllistä hoitoa ja parantamaan potilaiden elämänlaatua.
Keskeinen tavoite on kuulovikojen varhainen tunnistaminen, sillä ajoissa tehty diagnoosi voi ehkäistä vakavampia terveysongelmia, kuten sosiaalista eristäytymistä ja kognitiivisia haasteita, jotka liittyvät hoitamattomiin kuulovikoihin. Varhainen puuttuminen vähentää myös terveydenhuollon kuormitusta mahdollistamalla ennaltaehkäisevän hoidon.
Hankkeen keskeinen investointi on Kuopion Savilahden kampukselle rakennettava kuulontutkimuslaboratorio. Yhteistyössä Kuopion yliopistollisen sairaalan (KYS), Itä-Suomen yliopiston ja yrityskumppanien kanssa toteutettava laboratorio tarjoaa ainutlaatuisen ympäristön uusien teknologioiden kehittämiseen ja testaamiseen realistisissa ääniolosuhteissa.
”Tärkeänä osana laboratorion toimintaa tulevat olemaan realistiset ääniympäristöt, jotka mahdollistavat kuulon tutkimisen arkea vastaavissa tilanteissa. Se mahdollistaa käyttäjälähtöisen arvioinnin, jossa huomioidaan sekä yksilölliset kuulohaasteet että arjen äänimaailma”, kertoo hanketta johtava DI Ville Saari.
”Äänieristetyissä huoneissa tehtävät tutkimukset eivät anna todenmukaista kuvaa siitä, miten kuulonalenema vaikuttaa käytännössä – tai miten tehokkaita kuntoutustoimenpiteet, kuten kuulokojeet tai sisäkorvaistutteet ovat arjessa.”
Laboratorion suunnittelu saatiin valmiiksi maaliskuun 2025 alussa, ja rakennustöiden odotetaan alkavan huhtikuussa. Tavoitteena on saada tilat valmiiksi elokuun alkuun mennessä, jonka jälkeen laboratorion kalustaminen pääsee käyntiin.
Hankkeen parissa työskentelevät hankekoordinaattori, audionomi Jaana Hyytiäinen sekä hankeassistentti, DI Juulia Hassinen. Ensimmäinen työpaja järjestetään toukokuussa, ja siihen liittyvät valmistelut ovat parhaillaan käynnissä.
Kuulolaakso-hanke on herättänyt kiinnostusta niin kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.
”Hanketta esiteltiin maaliskuussa Suomen audiologian yhdistyksen koulutuspäivillä Kuopiossa, ja kiinnostusta on herännyt useilta kuulonhuollon toimijoilta. Paikallisten yritysten kanssa yhteistyö on käynnistymässä, ja esimerkiksi Genelecin kanssa on keskusteltu sponsorirahoitteisesta TKI-yhteistyöstä”, Saari kertoo.
Hankkeen painopisteitä kevään ja kesän aikana ovat rakennusprojekti, laboratorion laitehankinnat sekä yritysyhteistyön syventäminen.
Hanke saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR) ja kestää lokakuusta 2024 syyskuuhun 2026, tiiviissä yhteistyössä Kuopio Healthin ja alueellisten yritysten kanssa.
Genelec – Ääni- ja terveysteknologian yhdistäminen
Genelec, maailmanlaajuisesti tunnettu ammattikäyttöön tarkoitettujen audiolaitteiden valmistaja, on jo pitkään ollut ääni-innovaatioiden edelläkävijä. Nyt yritys tutkii uusia mahdollisuuksia kuulodiagnostiikan ja kuntoutuksen kehittämisessä esimerkiksi Kuulolaakso-hankkeen kautta.
”Genelecin ääniosaaminen voi tuoda uusia ulottuvuuksia sekä diagnostiikkaan että käyttäjäkokemuksen parantamiseen kuulokojeiden osalta. Äänimaisemien hyödyntäminen voi avata jopa uusia tapoja mitata esimerkiksi stressiä tai hyvinvointia”, Saari toteaa.
Genelecin toimitusjohtaja Siamäk Naghian uskoo, että yrityksen kansainvälinen kokemus voi tukea myös alueellista kehitystä.
”Yritysmallimme voi kiinnostaa myös muita, jotka tavoittelevat kansainvälistymistä. Genelecin esimerkki osoittaa, että myös pienellä erikoistuneella yrityksellä voi olla globaalia vaikutusta. Uskon, että yhteiskunnallinen ja alueellinen vastuu sekä aktiivinen osallistuminen innovaatioekosysteemeihin ovat keskeisiä menestystekijöitä. Kuulolaakso-hanke on erinomainen esimerkki tällaisesta yhteistyöstä.”
Kuopio Health innovaatioiden mahdollistajana
Kuopio Healthin tehtävänä on tukea terveysalan innovaatiota tarjoamalla jäsenilleen avoin yhteistyöympäristö.
”Kuulolaakso-hanke on merkittävä askel kohti tulevaisuuden terveydenhuoltoa. Sen potentiaali parantaa elämänlaatua ja edistää alueemme kasvua on selvä. Kuopio Health on sitoutunut tukemaan hanketta ja odottaa innolla sen myönteisiä vaikutuksia alueellemme ja sen asukkaille”, kertoo kehityspäällikkö Kimmo Solehmainen.
Tulevaisuus on täynnä mahdollisuuksia
Kuulolaakso-hanke ja yhteistyö Genelecin, Kuopio Healthin ja muiden kumppaneiden kanssa osoittavat, kuinka poikkitieteellinen lähestymistapa voi synnyttää merkittäviä innovaatioita terveydenhuollossa. Ääni- ja terveysteknologian yhdistäminen luo uusia mahdollisuuksia entistä tarkempaan diagnostiikkaan, kehittyneempiin hoitomuotoihin ja parempaan potilaskokemukseen.
Hanke ja sen ympärille rakentuva yhteistyöverkosto osoittavat, miten monitieteinen yhteistyö voi tuottaa vaikuttavia ratkaisuja terveydenhuoltoon. Ääni- ja terveysteknologian yhdistäminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia niin diagnostiikkaan, hoitoon kuin potilaskokemuksen parantamiseen ja tämä on vasta alkua sille, mitä teknologian ja tieteen yhteistyö voi tulevaisuudessa saavuttaa.
Artikkelin on kirjoittanut Kuopio Healthin viestintäkoordinaattori Marja-Terttu Nyman-Lappalainen, ja se on julkaistu Kuopio Healthin nettisivuilla.